Industriële software

Software wordt steeds vaker geïntegreerd in producten en machines. Denk niet alleen aan mobiele telefoons, maar ook aan freesmachines, verkeerslichten en koelingssystemen. Met behulp van embedded software kunnen die goederen beter worden aangestuurd en kan de gegenereerde informatie snel worden verwerkt. De bouwer van machines voor fabrieken, laboratoria en/of de medische wereld, heeft niet zelden een omvangrijke afdeling programmeurs. In industriële software wordt aanzienlijk geïnvesteerd, ook door de toepassing van technieken als laser ranging en scanning, near field communication, GPS en Wifi.

Voor embedded software geldt hetzelfde als gewone programmatuur: voor zowel de ontwikkelaar en de gebruiker is deze waardevol. Het belang van industriële software wordt door machinebouwers en hun afnemers steeds meer erkend. Voor machinebouwers geldt dat zij hun auteursrechten willen bewaken. Voor hun klanten geldt anderzijds dat de software die hun machine aanstuurt, goed moet blijven werken en kan worden aangesloten op bestaande systemen.

Moet ik mijn klanten de toegang geven tot de broncode van embedded software? Welke verantwoordelijkheden krijg ik als de machines die ik bouw, voorzien worden van software? Heb ik als koper van een machine, automatisch een gebruiksrecht op de software? De IT-jurist beantwoordt deze vragen voor u met deskundige advisering.