Blogoverzicht

 • 9
  Nov

  De IT-jurist werkt mee aan boek Zorg en ICT

  In dit boekje, waar De IT-jurist een juridische bijdrage aan heeft geleverd, wordt beslissers bij zorginstellingen een beeld gegeven van enkele digitale innovaties die kunnen bijdragen aan het beter structureren van de bedrijfsprocessen in de zorg, het verlagen van de kosten en het verhogen van de veiligheid.
  Lees verder...
 • 6
  Nov

  Software verhuren: wat zijn de consequenties?

  Met enige regelmaat komen wij IT-contracten tegen, waarin software tegen een periodieke vergoeding ter beschikking gesteld wordt aan klanten van een softwareleverancier of waarin letterlijk staat dat de software wordt verhuurd. Kun je spreken van verhuur van software en zo ja, wat zijn de consequenties van die juridische kwalificatie?
  Lees verder...
 • 29
  Oct

  Mag je een overeenkomst beëindigen op grond van beëindiging van het gebruiksrecht?

  De rechter heeft zich onlangs uitgesproken over een casus, waar partijen een conflict hebben over de beëindiging van de overeenkomst.
  Lees verder...
 • 28
  Oct

  Checklist meldplicht datalekken

  In een eerder blog hebben wij uitgelegd, welke impact de meldplicht datalekken voor uw organisatie kan hebben. Hierbij een checklist waaraan te denken.
  Lees verder...
 • 27
  Oct

  Juridische aspecten van Blockchain

  In dit artikel zal worden ingegaan op de juridische aspecten van Blockchain, de technologie achter de Bitcoin. Volgens Wikipedia is Blockchain een gedistribueerde database, die een groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing.
  Lees verder...
 • 22
  Oct

  Het College bescherming persoonsgegevens publiceert conceptboetebeleidsregels

  Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft de conceptbeleidsregels gepubliceerd voor het opleggen van een bestuurlijke boete door de Autoriteit Persoonsgegevens (per 1 januari 2016 nieuwe naam).
  Lees verder...
 • 21
  Oct

  Smart Industry en Intellectueel Eigendom

  Software, dus ook industriële software, valt sinds 1992 onder het auteursrecht. Het auteursrecht is een van de intellectuele eigendomsrechten (IE). Andere voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld het merkenrecht, kwekersrecht en dergelijke. Het bezit van een intellectueel eigendomsrecht stelt de eigenaar in staat het werk waar dat recht op rust winstgevend te exploiteren.
  Lees verder...
 • 15
  Oct

  Meld uw software-uitval

  Het komt vaker voor dan men denkt: software die niet meer (goed) werkt en daardoor uitvalt. Enkele redenen daarvoor zijn, dat de oorspronkelijke maker de software niet meer wil of kan onderhouden of dat deze maker onbekend is en de software is verweesd.
  Lees verder...