Blogoverzicht

 • 27
  Aug

  To do list BYOD: zorg voor een reglement

  Bring your own device (BYOD) is de term waarmee het gebruik van privé-apparatuur voor het werk wordt aangeduid. De laatste jaren nemen werknemers steeds vaker hun laptop, smartphone of tablet mee naar het werk en de klanten van de baas. E-mails worden gelezen en beantwoord op deze apparaten. Andersom worden de apparaten ook voor privé-doeleinden gebruikt onder werktijd.
  Lees verder...
 • 26
  Aug

  Bewerkersovereenkomst: een verplichting bij verwerken persoonsgegevens in de cloud

  In artikel 14 lid 2 van de Wet bescherming persoonsgegevens is bepaald dat de uitvoeringen van de verwerkingen door een bewerker moeten worden geregeld in een overeenkomst of een andere rechtshandeling. Deze “bewerkersovereenkomst” is dus een verplichting voor de afnemers van clouddiensten, die persoonsgegevens laten verwerken door hun hosting-, SaaS- of DaaS-provider.
  Lees verder...
 • 21
  Aug

  Checklist softwareovereenkomsten

  In deze checklist is een aantal aandachtspunten opgenomen die moeten worden gebruikt bij de beoordeling van de rechtspositie van een softwaregebruiker. Het gaat daarbij om de inventarisatie van de reeds bestaande (contracts)verhoudingen tussen de softwaregebruiker en zijn leverancier.
  Lees verder...
 • 20
  Aug

  Online algemene voorwaarden: hoe moet het?

  Het gebruik van algemene voorwaarden is efficiënt, zeker voor online transacties. De wet verplicht echter tot a. een van toepassing verklaring van de algemene voorwaarden en b. een ter handstelling van de algemene voorwaarden. Hoe moet dat online?
  Lees verder...
 • 19
  Aug

  Automatiseringstrajecten: contract is essentieel

  Automatiseringsprojecten zijn bedoeld om de processen van een organisatie efficiënter en effectiever te maken, maar kunnen soms tot hoofdbrekens leiden. Wat doe je als je softwareleverancier niet levert wat je verwacht of bepaalde termijnen niet haalt? Kun je hem aan gemaakte afspraken houden of de overeenkomst opzeggen? Uit jurisprudentie blijkt dat het contract tussen leverancier en klant de toetssteen vormt voor de prestaties van de IT-leverancier.
  Lees verder...
 • 18
  Aug

  Rechtsgeldigheid van e-mail: hoe zit het?

  Er wordt nog steeds veel getwijfeld over de rechtsgeldigheid van e-mail en elektronische documenten. Hoe zit het precies met de rechtsgeldigheid van e-mail? Kan e-mail worden gebruikt voor het afsluiten van overeenkomsten of het versturen van facturen?
  Lees verder...
 • 13
  Aug

  Big Data en de privacyregelgeving

  Big Data is het gebruik en met elkaar combineren van datasets die zo groot zijn dat ze niet met reguliere databasemanagementsystemen kunnen worden verwerkt, ten behoeve van het krijgen van nieuwe inzichten en kennis. Big data is voor diverse organsaties, zoals Spotify, een gids geworden bij het nemen van zakelijke en commerciële besluiten. Big Data biedt grote mogelijkheden. Juridisch gezien echter, zijn er wel wat kanttekeningen te maken.
  Lees verder...
 • 12
  Aug

  Samen software maken: wie heeft het auteursrecht?

  Het komt vaak voor dat software of een app wordt ontwikkeld door meerdere personen. Zo kan het zijn, dat een programmeur het automatiseringsidee van een ander uitwerkt tot een computerprogramma. Maar aan wie komen de auteursrechten die rusten op software waaraan meerdere partijen een bijdrage leveren?
  Lees verder...