Blogoverzicht

 • 27
  Jan

  De e-Privacy verordening zit er aan te komen

  De GDPR (de Europese Privacyverordening) zal volgend jaar de Wet bescherming persoonsgegevens vervangen. Daarnaast wordt ook nog de bestaande e-Privacyrichtlijn herzien. De Europese Commissie heeft hier op 10 januari 2017 een voorstel voor gedaan.
  Lees verder...
 • 27
  Jan

  Medewerkingsplicht voor bewijsbeslag op mails met patiëntgegevens

  Onlangs heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland zich uitgesproken over een zaak, waarbij een partij afgifte heeft verzocht van gegevensdragers waarop pati├źntgegevens stonden.
  Lees verder...
 • 26
  Jan

  Wanneer is een IT-dienstverlener verantwoordelijk voor back-up?

  Begin dit jaar sprak de rechter zich uit over een zaak, waarbij na een niet-volledige installatie van een software-update en het terugzetten van een back-up alle gegevens van een huisartsenpraktijk verloren zijn gegaan. De huisartsen stellen dat de IT-dienstverlener toerekenbaar tekort is geschoten en stellen hem aansprakelijk voor de schade. Hoe oordeelt de rechter?
  Lees verder...
 • 24
  Jan

  Auteursrecht op software: een casus

  Onlangs sprak een rechter zich uit over een casus waarbij twee partijen een conflict kregen over het auteursrecht op bepaalde software. Hieronder een samenvatting van deze casus.
  Lees verder...
 • 23
  Jan

  Meldplicht datalekken in de GDPR

  De meldplicht datalekken in de Wet bescherming persoonsgegevens is ingegaan op 1 januari 2016. Maar in 2018 treedt de Europese Privacyverordening (ook bekend als Algemene Verordening Gegevensbescherming / General Data Protection Regulation) in werking, die de huidige Wet bescherming persoonsgegevens vervangt. Ook de Privacyverordening kent een meldplicht datalekken. Hoe ziet deze meldplicht eruit?
  Lees verder...
 • 6
  Jan

  Autoriteit Persoonsgegevens maakt jaaroverzicht Meldplicht Datalekken bekend

  Sinds 1 januari 2016 is de Meldplicht Datalekken van kracht. Deze wetgeving stelt het melden van beveiligingslekken waardoor onrechtmatige verwerking of verlies van persoonsgegevens niet is uit te sluiten verplicht. De AP houdt een meldingenregister van bij en heeft nu een jaaroverzicht gepresenteerd over de periode 1 januari tot en met 15 december 2016.
  Lees verder...
 • 15
  Dec

  De IT-jurist heeft meegeschreven aan het boek 'ICT trends 2017'

  De IT-jurist heeft als kennispartner van het ICT informatiecentrum een bijdrage geleverd aan het boek 'ICT trends 2017'. In dit boek geven tientallen ICT specialisten, marktwatchers, onderzoeksbureaus en leveranciers in 28 artikelen hun jaarlijkse update van actuele trends en ontwikkelingen rond zakelijke ICT toepassingen.
  Lees verder...
 • 24
  Nov

  Verplicht register voor verwerken van persoonsgegevens

  Zodra de Europese Privacyverordening (ook bekend als Algemene Verordening Gegevensbescherming / General Data Protection Regulation) in 2018 in werking treedt, wordt een register verplicht waarin organisaties (verantwoordelijken en bewerkers) de verwerkingen van persoonsgegevens moeten vastleggen. Hoe ziet die verplichting er precies uit?
  Lees verder...