Creative Commons-licentie
5 maart 2018

Laatst nog een mooi stukje geschreven? Inhoudelijk sterk? Fijne opmaak? Jammer dat het dan onder de ‘gewone’ auteursrechtenregeling, behoudens een paar uitzonderingen, niet zonder toestemming door anderen verder verspreid mag worden. Creative Commons-licenties bieden daar gelukkig een goede oplossing voor.

Om het verspreiden en eventueel het bewerken van een werk door een andere partij toe te staan, is het mogelijk om daartoe een licentie te verstrekken. Publieke licenties maken het verspreiden van het werk nog gemakkelijker. De publieke licenties van Creative Commons zijn bedoeld voor gebruik door auteursrechthebbenden zodat zij het publiek toestemming kunnen verlenen om het materiaal te gebruiken op een manier die anders beperkt zou worden door het auteursrecht dat erop rust. Voordelen van het toestaan van een vrijer gebruik van het auteursrechtelijk beschermd materiaal zijn onder meer een betere kennisoverdracht en meer naamsbekendheid van de auteur of organisatie die auteursrechthebbende is. De auteursrechthebbende kan de mate van vrijheid die de licentie met zich meebrengt zelf bepalen.

Wees bij het verstrekken van een Creative Commons-licentie nog wel bewust van het feit dat een eenmaal verstrekte licentie niet meer ingetrokken kan worden. Als eenmaal een werk is gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie, dan zit de maker aan die licentie vast.

Een Creative Commons-licentie kan uit de volgende vier onderdelen opgebouwd worden: Naamsvermelding, Niet-commercieel, GeenAfgeleideWerken en GelijkDelen. Met deze vier onderdelen kunnen zes verschillende licenties gemaakt worden. Naamsvermelding komt in alle zes licenties verplicht voor. GeenAfgeleideWerken en GelijkDelen kunnen daarentegen niet samen in eenzelfde licentie opgenomen worden omdat die elkaar tegenspreken.

Onze keuze:

Omdat wij graag onze kennis verder verspreid zien worden, kiezen wij ervoor om de Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie te gebruiken. Dit betekent dat het, tenzij anders vermeld, toegestaan is om de inhoud die in onze blogs of bij onze uitgaven verschijnen, te kopiëren, te distribueren en er afgeleid materiaal van te maken, zelfs voor commerciële doeleinden, onder de voorwaarde dat de maker wel vermeld wordt en dat anderen het onder dezelfde licentie verspreiden.

Onze licentie:

Al hetgeen gepubliceerd wordt op onze blog / op onze website is, tenzij anders vermeld, gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van een werk, hanteer dan de volgende methode van naamsvermelding:

De IT-jurist, (artikel) (jaartal), CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. De volledige licentie-tekst is te lezen op: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.

Bron: www.creativecommons.nl/uitleg, Creative Commons Nederland, CC-BY 4.0 gelicenseerd. De volledige licentie-tekst is te lezen op: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen