10
Feb
2015

Mag je merknamen gebruiken van een ander bij Adwords?

Veel bedrijven maken gebruik van Google AdWords. Met Google AdWords kun je door middel van een campagne zoekwoorden koppelen aan online reclame. Maar mag je bij deze zoekwoorden ook merknamen gebruiken van een ander bedrijf of zelfs een concurrent?

Indien een bedrijf gebruik maakt van Google AdWords en daarbij merknamen gebruikt van een ander bedrijf, dan zal dit andere bedrijf (de merkhouder) daar vaak tegen optreden. Hoe gaat de rechter hier doorgaans mee om? De rechter kijkt daarbij onder andere of het voor een internetgebruiker onmogelijk of moeilijk te achterhalen is of de producten of diensten afkomstig zijn van de merkhouder of van het bedrijf, die de AdWords gebruikt. Is dit inderdaad moeilijk te achterhalen, dan zal de rechter oordelen dat er sprake is van een merkinbreuk en zullen er verbodsvorderingen worden toegewezen. Ook als de suggestie wordt gewekt dat de adverteerder economische banden heeft met de merkhouder, zal dit door de rechter niet toelaatbaar worden geacht. De merkhouder dient daar dus wel in eerste instantie tegen op te treden.

Wanneer mag je wel merknamen gebruiken? Het gebruik van merknamen van andere bedrijven en zelfs concurrenten is wel toegestaan bij het gebruik van vergelijkende reclame. Het moet daarbij weer voor een gemiddelde internetgebruik niet onmogelijk of moeilijk te achterhalen zijn, dat de betreffende producten of diensten niet van de merkhouder, maar van een derde afkomstig zijn.

Daarnaast mag je merknamen gebruiken ten behoeve van wederverkoop. Een wederverkoper mag een merknaam gebruiken met AdWords. Ook in geval van verkoop van tweedehands producten is het toegestaan om merknamen van een ander te gebruiken. Hierbij moet het duidelijk zijn dat er geen economisch verband is tussen de merkhouder en de adverteerder.

Er is inmiddels veel jurisprudentie over AdWords en merkinbreuken. Het is vaak nog weer van de situatie afhankelijk, hoe de rechter tot zijn oordeel komt. Heeft u vragen over het gebruik van AdWords, of wordt er volgens u inbreuk gemaakt op uw merknamen, neem dan eens contact met ons op.