18
Apr
2017

Is deze tekst eigenlijk wel van mij? Over auteursrecht

Je hebt een website en daar wil je een tekst op plaatsen die je niet zelf hebt geschreven. Een krantenartikel bijvoorbeeld, of een foto. Mag dat zomaar zonder bronvermelding? Het antwoord is nee. Offline is dat de regel, en online ook. Dat komt door het auteursrecht.

(Door Liesbeth Machielsen en André Kamps)

Auteursrecht is een intellectueel eigendomsrecht

Het gebeurt vaak dat mensen een artikel kopiëren en dat op hun website plaatsen zonder toestemming te vragen aan de schrijver van het artikel. Als je dat doet, ben je in overtreding. Je maakt namelijk inbreuk op het auteursrecht van de schrijver. Auteursrecht is een van de intellectuele eigendomsrechten, net als het merkenrecht of octrooirecht. Het geldt voor boeken, software, websites, enz. Auteursrecht ontstaat spontaan. Je hoeft niets aan te vragen of te registreren. Het auteursrecht geldt automatisch als je een tekst schrijft, een foto maakt, of een website bouwt. Eigenlijk bij alles waarbij je creatieve keuzes moet maken.

Het auteursrecht ligt bij de maker

Dus een tekst is in eerste instantie van degene die hem geschreven heeft. Auteursrecht ligt bij de maker. Niet automatisch bij degene die ergens het idee voor heeft bedacht. Dit kan voor verwarring zorgen. Stel je voor: je hebt een idee voor een app, en je huurt iemand in om die app voor je te ontwikkelen. Maar als je niet vastlegt dat de app jóuw idee was en dat het auteursrecht dus bij jou moet komen te liggen, is de ontwikkelaar automatisch de eigenaar van de app. Hij heeft dan het auteursrecht. Ook bij teksten kun je tegen dit soort problemen aanlopen. Als je een tekstschrijver inhuurt en niet van tevoren vastlegt dat de tekst uiteindelijk van jou is, ligt het auteursrecht bij de schrijver.

Uitzondering: het werkgeversauteursrecht

Als je eigen medewerker teksten voor je schrijft en ook daadwerkelijk in dienst is als tekstschrijver, ben je als werkgever auteursrechthebbende. Zorg er dan wel voor dat het in de arbeidsvoorwaarden is opgenomen, om onduidelijkheid achteraf te voorkomen. Maar let op: dit werkgeversauteursrecht geldt niet automatisch als je teksten geschreven zijn door je receptioniste. Het is immers niet haar taak om teksten te schrijven, zoals de tekstschrijver. De teksten die je receptioniste heeft geschreven, blijven van haar, tenzij ze schriftelijk afstand heeft gedaan van die rechten.

Netjes vragen en bron vermelden

Tip 1: Of je tekst uiteindelijk ook echt van jou is, is alleen duidelijk als je van tevoren goede afspraken maakt. Als je in opdracht van iemand werkt, leg dan direct vast bij wie het auteursrecht rust. Dat voorkomt een hoop gedoe achteraf.
Tip 2: De oplossing voor het gebruik van andermans teksten is simpel: vraag toestemming en vermeld de bron. De meeste mensen vinden het best dat je hun tekst gebruikt, als je hun naam maar noemt en naar hun website verwijst.

Ook Liesbeth en André vinden het prima dat je deze tekst deelt. Een vermelding naar onze websites is genoeg: www.machielsen.nl en www.it-jurist.nl