7
Oct
2015

Safe Harbor ongeldig verklaard

Op 6 oktober 2015 heeft het Europese Hof de zogenaamde Safe Harbor-beschikking ongeldig verklaard. In deze rechtszaak ging het om een Oostenrijkse student die van Facebook wilde weten, welke informatie van hem verzameld werd. Facebook weigerde dit en daarnaast gaf de toezichthouder aan, dat Facebook een Safe Harbor-status had.

De Safe Harbor-beschikking was bedoeld om een passend beschermingsniveau te waarborgen van datadoorgifte van persoonsgegevens tussen de EU en de VS. Indien Amerikaanse bedrijven een Safe Harbor-status hadden, mochten Europese bedrijven er van uit gaan, dat werd voldaan aan rechtmatige verwerking van persoonsgegevens. Althans, dat dacht men. Na de onthullingen van Snowden is natuurlijk gebleken, dat persoonsgegevens worden ingezien door Amerikaanse inlichtingendiensten, ook als deze gegevens werden verwerkt door bedrijven met een Safe Harbor-status. Het Europese Hof heeft daarom in deze zaak de Safe Harbor-beschikking ongeldig verklaard.

Deze uitspraak heeft dus een groot effect op de Nederlandse ondernemingen, die zaken doen met bedrijven, die een Safe Harbor-status hebben. Er zijn echter wel oplossingen te bedenken voor deze bedrijven, wij denken graag mee.