3
Feb
2016

Safe Harbor wordt Privacy Shield, en nu?

Op 2 februari jl hebben de EU en de VS na een lange onderhandeling een “akkoord”, genaamd de Privacy Shield, bereikt over de opslag van privégegevens van Europeanen op Amerikaanse servers. Nadat het Europese Hof vorig jaar de Safe Harbor-beschikking ongeldig had verklaard, moet deze deal ervoor zorgen dat partijen als Facebook en Google de persoonsgegevens van Europeanen mogen blijven verwerken. De deal moet tevens voorkomen dat de toezichthouders, zoals in Nederland de Autoriteit Persoonsgegevens, vanaf 1 februari boetes gaan uitdelen.

Volgens de Europese Commissie houdt de nieuwe deal “een robuust systeem met significante verbeteringen ten opzichte van de vorige Safe Harbor” in en “zijn er op schrift gedetailleerde zekerheden gekregen van de VS over de spionagepraktijken van de geheime diensten en hoe deze de privacy van Europese burgers niet in het geding brengen." Er komt een speciale ombudsman in de VS, die door de EU kan worden aangesproken. Wel is door de Europese Commissie aangegeven, dat de exacte juridische inhoud van het akkoord de komende weken nog nader wordt ingevuld.

De inhoud moet tevens nog goed gekeurd worden door de Europese lidstaten. Vervolgens is uiteraard de vraag wat uiteindelijk de Europese rechter zal vinden van deze opvolger van de Safe Harbor-beschikking. Eén van de bezwaren op de eerdere Safe Harbor-beschikking van de Europese rechter betreffende het feit, dat Europese burgers de VS niet kunnen aanspreken vanwege misbruik van hun data, lijkt niet zijn opgelost in de nieuwe deal.

Wordt vervolgd dus. Wij houden u graag op de hoogte, meer weten over wat deze actualiteiten voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvende contact met ons op.