8
Dec
2015

Wat staat er nu echt in de Facebookvoorwaarden?

De afgelopen tijd komen we weer veel berichten tegen op Facebook, met verklaringen van Facebook-gebruikers, waarbij zij aangeven, dat de door hen op Facebook geplaatste content niet zo maar door Facebook mag worden gebruikt. 

Onderstaande verklaring komen we dan vaak tegen:

Ik verklaar hierbij het volgende: vandaag 08 december 2015, in reactie op de nieuwe Facebook richtlijnen. Krachtens de artikelen L.111, 112 en 113 van het Wetboek van intellectueel eigendom, verklaar ik dat mijn rechten zijn verbonden aan al mijn persoonlijke gegevens, tekeningen, schilderijen, foto's, teksten etc ... gepubliceerd op mijn profiel vanaf de dag dat ik mijn account aangemaakt heb. Voor commercieel gebruik van voorgaande ... zal ten alle tijden eerst mijn schriftelijke toestemming nodig zijn.
Iedereen kan deze tekst kopiëren en plakken op hun persoonlijke Facebook pagina. Hiermee ben je beschermd onder het auteursrecht. Met dit bericht laat je Facebook weten dat het openbaar maken, kopiëren, verspreiden, uitzenden, of op enige andere wijze gebruik maken van content uit mijn profiel ten strengste verboden is. De bovengenoemde artikelen zijn ook van toepassing op werknemers, studenten, agenten en / of ander personeel in dienst van Facebook.
De inhoud van mijn profiel bevat privé informatie. De schending van mijn privacy wordt bestraft met inachtneming van de wet (UCC 1-308 1-308 1 -103 en het Statuut van Rome).
Alle leden worden uitgenodigd om een soortgelijk bericht te plaatsen, of als je wilt, kun je dit bericht kopiëren en plakken. Als je deze verklaring niet ten minste eenmaal publiceert, zul je stilzwijgend toestaan dat je foto's, alsmede de informatie in je profiel gebruikt mogen worden.

Voor alle duidelijkheid: deze verklaring heeft geen juridische waarde, dus het heeft geen zin om deze verklaring te posten op je Facebook-account.

De Facebookvoorwaarden

Indien je een Facebook-account hebt en je dus akkoord bent gegaan met de voorwaarden, verleen je een niet-exclusieve licentie op intellectuele eigendomsrechten op jouw content, zoals teksten, foto’s en video, voor de periode dat de beelden en teksten op Facebook staan.

Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.

Dus indien je deze licentie niet wilt verlenen, dien je de content van Facebook te verwijderen. Ook indien andere personen jouw content hebben gepubliceerd, dienen die personen die content ook te verwijderen, anders blijft die licentie van kracht.

Wat ook nog van belang is om te weten is dat Facebook jouw naam, profielfoto en content mag gebruiken voor advertenties.

Je geeft ons toestemming je naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals een merk dat je leuk vindt) te gebruiken voor commerciële, gesponsorde of gerelateerde inhoud die door ons wordt aangeboden of verbeterd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf of een andere entiteit toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen, zonder dat je daarvoor compensatie krijgt. Als je een specifieke doelgroep hebt geselecteerd voor je inhoud of informatie, respecteren we bij het gebruik je keuze.

Het plaatsen van de bovengenoemde verklaring heeft dus geen zin, je bent akkoord gegaan met deze voorwaarden. Wel heeft het nog zin om je accountinstellingen te wijzigen, zodat het gebruik van je openbare posts in advertenties door Facebook beperkt wordt. Via de link: https://www.facebook.com/settings?tab=ads kun je je instellingen wijzigen met betrekking tot advertenties.